El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
La primera part de l'encàrrec és la rehabilitació, ampliació i condicionament per a ús de biblioteca d'un equipament existent, obra de l'arquitecte Marcià Codinachs a la Via Favència, en un tram urbà habilitat sobre la coberta de la Ronda de Dalt de Barcelona .
La segona part del projecte consisteix en la urbanització dels espais adjacents, en particular la zona entre els edificis dos existents, on se situa l'accés principal que converteix aquest espai en un gran hall exterior obert a la ciutat.
Es tracta d’una biblioteca de barri amb d'una zona pública a nivell del carrer d'accés on s'ubiquen els espais destinats a zona infantil, informàtica, premsa diària, classes de formació i d'estudi. El programa s'organitza entre l'edifici existent i un nou edifici annex, adjacent a l'antic i connectat a aquest mitjançant un espai de transició polivalent. En planta baixa, aprofitant el pendent de les "rondes", se situen la sala d'actes amb accés independent i l’ àrea de treball intern.
El plantejament estructural de l’edifici ampliat, condicionat per la delicada situació de l'emplaçament (sobre de la coberta de les vies de circumval·lació), es resol amb una estructura d'acer a manera de pont, sobre tres bancades recolzades sobre obra de fàbrica existent, amb llums de 15 mts aprox. Aquest principi estructural permet uns espais diàfans amb il·luminació natural que confereixen al conjunt una gran qualitat ambiental.
A l'edifici existent, uns lluernaris longitudinals correguts, orientats a nord, proporcionen una llum homogènia constant i són alhora el suport d'una instal·lació fotovoltaica.
La imatge general de l'exterior pretén ser molt agressiva i monolítica, amb geometries contundents i clares, en contrast amb un ambient càlid i de gran confort acústic i visual a l'interior. Aquest efecte s'aconsegueix amb el tractament dels materials emprats, potenciant les seves característiques i expressió pròpia: acer "Corten" a l'exterior i fustes clares (bedoll) a l'interior.
L'edifici annex és un cos rectangular d'acer "Corten" que queda suspès i separat respecte a l'equipament existent. Aquest nou espai s'obre cap a l'est amb un gran finestral a doble altura i un cel ras inclinat que accentua l'efecte de perspectiva i focalitza la visió cap al panorama de la ciutat, mentre es tanca completament al soroll dels carrers laterals.
La façana principal, de xapa d'"tallin" perforada, permet jugar amb uns gradients de llum molt variables segons les hores del dia i de la nit, convertint-se en un filtre totalment transparent o en una pantalla absolutament opaca.
La biblioteca s'ha convertit en punt de reunió i referent al barri per les geometries contundents i de fàcil lectura a l'exterior i l'organització molt clara d'espais i recorreguts a l'interior, on els materials emprats i l'escala humana proporcionen un ambient càlid i acollidor.