El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
Complex hospitalari amb planta en forma de H situat al barri de la Salut, molt a prop del Parc Güell i just davant del santuari de Sant Josep de la Muntanya. L'edifici original és el cos de migdia, consta de semisoterrani, planta baixa, quatre pisos i coberta plana. Tota la part central de la façana sobresurt a mode de gran tribuna amb els angles arrodonits, i als extrems sobresurten uns cossos rectangulars com si fossin dos torres unides al cos principal. Tota la façana s'estructura a partir d'uns eixos longitudinals i horitzontals on s'obren les obertures rectangulars i sense cap decoració; les finestres de la tribuna son corregudes i les que es situen als angles segueixen la curvatura del mur. Tot el parament és llis sense cap element ornamental.
Els altres cossos que formen la H tenen característiques similars a aquest amb una retícula d'eixos verticals i horitzontals on s'obren les finestres marcant un ritme regular. Els paraments són llisos sense decoració.
En els extrems dels edificis s'han afegits uns volums estrets i més alts que els cossos on es recolzen. Aquests estan recoberts de plaques negres i vidre i serveixen com a reforç als serveis de l'hospital.
L'edifici es un primer moment va ser un encàrrec del Dr. Isidre Borguñà i Porta, fundador de l'Associació ginecològica de Barcelona, com a centre de salut. La obra va ser una col·laboració entre els arquitectes Antoni Fisas Planas i Gabriel Amat i Pagès. Durant la construcció el projecte va fer fallida i el va adquirir l'Ajuntament per instal·lar l'Hospital de l'Esperança, el qual fins llavors formava part de l'Hospital Municipal per a Infecciosos i estava destinat als malalts incurables.
Al 1951 es van iniciar les obres d'ampliació que van convertir en el conjunt en forma de H que és actualment. Aquesta vegada només va intervenir Antoni Fisas.
Al 1975 es va convertir en asil per a gent gran però al 1977 es transforma en un hospital general. Actualment forma part del Parc de Salut MAR i està especialitzat en l'atenció quirúrgica.