Intro

Sobre el projecte

El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.

El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.

El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.

Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.

El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.

Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.

Aureli Mora i Omar Ornaque
Directors arquitecturacatalana.cat

credits

Qui som

Projecte de:

Promogut per:

Directors:

2019-2024 Aureli Mora i Omar Ornaque

Comissió Documental:

2019-2024 Ramon Faura Carolina B. Garcia Eduard Callís Francesc Rafat Pau Albert Antoni López Daufí Joan Falgueras Mercè Bosch Jaume Farreny Anton Pàmies Juan Manuel Zaguirre Josep Ferrando Fernando Marzá Moisés Puente Aureli Mora Omar Ornaque

Col·laboradors:

2019-2024 Lluis Andreu Sergi Ballester Maria Jesús Quintero Lucía M. Villodres

Col·laboradors Externs:

2019-2024 Helena Cepeda Inès Martinel

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura

Entitats Col·laboradores:

ArquinFAD

 

Fundació Mies van der Rohe

 

Fundación DOCOMOMO Ibérico

 

Basílica de la Sagrada Família

 

Museu del Disseny de Barcelona

 

Fomento

 

AMB

 

EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

 

IEFC

 

Fundació Domènench Montaner.

Disseny i Programació:

edittio Nubilum
Suggeriments

Bústia de suggeriments

Sol·licita la imatge

Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.

Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.

Detall:

* Si la memòria té autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris' .

Eliminar * Si les fotografies tenen autoria o drets coneguts, cita’ls a l’anterior camp 'Comentaris'.
Pots adjuntar fins a 5 arxius de 10 MB cadascun com a màxim.

Informació bàsica de protecció de dades

Responsable del tractament: Col·legi d Arquitectes de Catalunya 'COAC'
Finalitat del tractament: Tramitar la sol·licitud de còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del COAC gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d'aquells que es trobin en domini públic.
Legitimació del tractament: El seu consentiment per tractar les seves dades personals.
Destinatari de cessions o transferències: El COAC no realitza cessions o transferències internacionals de dades personals.
Drets de les persones interessades: Accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com, l’exercici d’altres drets conforme a l’establert a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en aquest enllaç

Obres

Sobre el mapa

Premiades
Catalogades
Desaparegudes
Totes les obres

Constel·lació

Cronologia

  1. Cafeteria Buttercup

    Gerard Formentí, Jordi Ginabreda, Anna Sabrià Benito

    Al restaurant d'estrella Michelin “Les Magnòlies” d'Arbúcies (Girona) li ha brollat un petit plançó en el barri antic de Girona. Buttercup (by els Magnòlies) és una cafeteria degustació delicatessen que, igual que el seu germà gran, pren el nom d'una flor, i igual que aquestes, es desplega per a mostrar-se al públic com a nou lloc de referència per a foodies a la recerca dels dolços més exclusius i elaborats. Buttercup es planta en un local estructurat en tres crugies paral·leles la façana principal de les quals s'obre totalment a una cèntrica placeta del barri vell. La crugia central acull als visitants i es converteix en eix de simetria del projecte d'interiorisme. En ella se situen el mostrador d'atenció i la cuina-obrador oberta al públic on es preparen tots els productes que serveixen en l'establiment. A banda i banda d'aquesta se situen les àrees de degustació, en dues sales amb caràcter propi però un mateix llenguatge projectual. Així com les flors parteixen d'una llavor que concentra en una forma pura tota la bellesa posterior, el projecte es nodreix també d'aquesta dualitat, i mostra una clara distinció entre la crugia central, on l'exactitud de la pastisseria té lloc i les zones confrontants on es gaudeix de les elaboracions. L'espai que ocupen l'obrador vist i el mostrador es caracteritza per l'ordre i la rigidesa formal. Aquí dominen la línia recta i la contenció cromàtica. El paviment hidràulic de motius geomètrics, les prestatgeries metàl·liques ortogonals ancorades al sostre o els enrajolats que recobreixen les diferents superfícies redunden en la idea. Els materials presenten acabats brillants i tàctic fred: acer inoxidable, cristall i taulells. Tot l'espai s’alça en una sort de laboratori on hi succeix la ciència de la pastisseria. Els dos menjadors laterals es converteixen en l'altra cara de la moneda. La ciència dóna pas a la màgia. La llavor dóna el seu fruit. Del lloc on es treballa passem al lloc on es gaudeix. La carta de color es torna audaç, blau fosc i groc virolat, com el de la flor que dóna el seu nom a l'establiment. Les línies es corben i els materials es tornen mats i càlids. Fusta de roure i embuatat de feltre per al mobiliari. Paviment continu en els sòls. I com a element estrella els llums dissenyats específicament per a l'ocasió, lleugers arcs de circumferència suspesos sobre els comensals. Malgrat compartir el mateix llenguatge, cadascuna de les sales laterals presenta una identitat pròpia. Una gran taula compartida o una barra alta amb vista a la plaça d'una banda i sofàs embuatats, taules de diferents formes i grandàries o barres baixes enfocades a l'exterior per l'altre, afegeixen versatilitat i ofereixen als clients diferents formes per a apropiar-se de l'espai. Per a rematar el conjunt, la flor fa la seva primera i única aparició literal en forma de neó que tenyeix de groc corporatiu la totalitat del bany. Picada d'ullet definitiva al nom de l'establiment i element de rabiosa actualitat. Al restaurant d'estrella Michelin “Les Magnòlies” d'Arbúcies (Girona) li ha brollat un petit plançó en el barri antic de Girona. Buttercup planta aquí les seves arrels per a créixer vigorosament i poder donar els seus fruits per molt de temps.
  2. Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona

    Guardonat / Premiat. Categoria: Interiors
    Cafeteria Buttercup

Bústia suggeriments

Ajuda’ns a millorar el web i el seu contingut. Proposa’ns obres, aporta o esmena informació sobre obres, autors i fotògrafs, o comenta’ns el què penses. Participa!