El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
La composició de la casa adopta una forma peculiar com a resposta als condicionants del lloc: un petit terreny a la frontera entre una urbanització i el centre del nucli urbà, amb un pendent de 40 graus. Tres murs segueixen fidelment les corbes de nivell, formant dues crugies que organitzen tota la casa: la sala d’estar, la cuina i el menjador a dalt, amb esplèndides vistes sobre Sant Pere de Roda, i els dormitoris a la planta inferior, amb accés directe a l’exterior, on es troba la piscina. La casa segueix retòricament en tots els punts el plantejament inicial: els murs, que es poden foradar amb llibertat segons els requeriments de les circulacions, se separen de l’alineació de les finestres allí on la traça inicial ho exigeix. Des de la llunyania, el coronament dels murs portants sobresurt per damunt de la densa pineda que envolta la casa i reprodueix en termes arquitectònics les traces de la topografia preexistent.
El Port de la Selva és una petita població de la Costa Brava al nord del Cap de Creus, on els Pirineus arriben al mar. La badia del Port de la Selva s’obre cap al mar en direcció nord i, conseqüentment, es troba exposada als forts vents de tramuntana i mestral. El cor de la vila es situa al costat est de la badia, orientat cap a l’oest. Aquesta orientació oest és única entre les ciutats i pobles de la Costa Brava, i ofereix al paisatge una llum i color especials.
El terrenys sobre el qual s’assenta la casa es troba en el límit entre una petita promoció de cases privades i el centra de la vila, enmig d’una pineda mediterrània. El terreny té una pendent del 40% i els accessos a la casa provenen del carrer que delimita la part superior de la parcel·la i d’uns graons públics pel costat nord.
La casa és una segona residència per una família de sis. La sala d’estar, el menjador i la cuina estan situats a la zona superior, des d’on es contemplen les millors vistes de la badia i del monestir de Sant Pere de Roda. Els dormitoris i la piscina es troben a la zona inferior. La plataforma que serveix de pàrquing i d’entrada a l’edifici és l’únic element construït al nivell del carrer, doncs les ordenances municipals no permeten una nova construcció projectada per sobre d’aquest.
Tres parets paral·leles a les corbes pròpies de la topografia ordenen el terrenys i creen els diferents espais de la casa. Les habitacions interiors són d’àrea reduïda i cada una disposa del seu corresponent espai exterior que es cenyeix a les seves dimensions, establint una relació directa entre interior i exterior. Les parets, amb les seves prolongacions, acompanyen la transició des de l’interior a l’exterior. Questa relació s’exemplifica amb la piscina, considerada un objecte més de la cas que del jardí, un element directament relacionat amb els dormitoris, especialment amb el principal.