El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
Fins al 1344 es tenen poques notícies de la vida municipal, amb una elit política —els jurats— estamental i, del 1374 al s. xviii , triada a l’atzar. L’annexió del 1714 implanta la designació reial entre nobles, i la reforma del 1766 aporta una certa mescla. Les batzegades entre liberalisme i absolutisme culminen amb una organització moderna l’any 1924. La compra de sòl a l’areny per a serveis del comú fou la gènesi de l’estatge actual. S’hi coneix l’existència d’una taula de canvi (1443), un molí de gra (fins al 1498), la capella de Sant Miquel (1493-1859) i una sala de reunió (ant. al 1484). Corresponen a ampliacions dels s. xvi i xvii el pallol o
graner del comú (1612, convertit en teatre el 1669), la torre de campanes i una casa del veguer. Una reforma cabdal (1904-17) es concreta en una nova façana i porxo, pati i sala de sessions. Són ampliacions recents l’adquisició de la casa Vila i, després (1990), del casal major de Caramany, setcentista i amb restes gòtiques ocultes. Barreja, doncs, i manca d’unitat estilística, amb alguna peça remarcable, com el portal gòtic del saló de sessions.
Després de l’interiorisme de l’alcaldia (Bosch, Tarrús i Comadira, 1988), Lloret encara l’ampliació contemporània i el seu relligament intern (1995-2005, reforma inacabada) amb una vertical principal de nous accessos i d’altres de secundàries, amb enderrocs i amb la cirurgia d’un vincle transversal que travessa les finques i llurs crugies originals i que permet una lectura de la casa de Caramany. Els materials d’acabament de la intervenció han d’anar tenyint les fases successives d’una unitat funcional, però també sensible a textures i colors. El pla de la ciutat antiga del 1983 no s’hi ha aplicat.
autoria desconeguda