El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
El projecte adopta una configuració distributiva que vol respectar l’equivalència entre el passadís, la sala d’espera, l’aula o la consulta, que són els elements propis d’un centre d’assistència primària. En una planta baixa rectangular es disposen quatre corredors longitudinals que divideixen l’àrea en cinc crugies iguals. Els elements del programa s’insereixen dins les bandes, tot evitant la continuïtat dels passadissos i afavorint la flexibilitat de les circulacions. Els patis interiors esdevenen els elements clau que atorguen identitat a cada àmbit, i queden reflectits a la planta coberta com les úniques peces fermes de tota la distribució.
Desenvolupem una nova tipologia per a un centre de salut a partir d'una estratègia general pensada per aquells programes en els que passadís, sala, aula o consulta defineixen una organització excessivament rígida. L'espai resultant és el següent:
-INTROVERTIT, d'una sola planta interior compacta i perforada per patis i lluernaris que organitzen, il·luminen i ventilen totes les peces del programa.
-ELÀSTIC, on els passadissos s'eixamplen fins a formar les sales d'espera, o les sales s'estiren fins a connectar-s’hi. Desapareix la divisió entre zones de circulació i zones d'espera.
-FLUID, l'espai està organitzat pel moviment dels visitants que poden seguir diversos camins, segons la consulta que hagin de visitar. La transició d'una sala a l'altra es fa amb naturalitat, seguint direccions diagonals, de manera que per accedir al sector interessat no s'han de travessar passadissos, sinó desplaçar-se entre sales. Els pous de llum funcionen com a reclam, i panells de diferents colors definiran d’una manera geogràfica (més que gràfica) el tipus de sala.
-FLEXIBLE. Partim d'un mòdul de consulta de 5,00 metres d'amplada per 3,15 de llargària que ens serveix per configurar 5 columnes de programa separades per franges de 1,60 que virtualment funcionen com passadissos (a la pràctica es fusionen amb les sales d’espera). Les peces de programa llisquen dins d'aquest mòdul, sent INTERCANVIABLES, de manera que el projecte és molt flexible i adaptable als requeriments de programa tant durant el procés de supervisió de projecte com per reformes futures (les divisions son de cartró-guix).
-RECONFIGURABLE. Els serveis higiènics estan emplaçats a l'extrem per tal d'evitar interferir en futures redistribucions. L'estructura, de pilars metàl·lics de 150 mm és independent dels tancaments. El replanteig dels pilars decalats evita l'estrangulament del passadís per la trobada de 2 pilars.
-POLICÈNTRIC. És un espai sense centre ni jerarquia, constituït per buits (sales, espais col·lectius, d'intercanvi) i plens (programa, consultes, espais íntims), obert, amb possibilitats de creixement i canvi.
-SECTORITZAT. L'organització de l'edifici s'ha fet de tal manera que sigui possible sectoritzar-lo per horaris. Així, programes com atenció continuada i educació sanitària tenen la possibilitat de romandre oberts 24 hores, tenint la resta de l'edifici tancat per l'accés al públic.
Amb una implantació extensiva sobre parcel·la, i amb una envoltant robusta i hermètica vers un entorn desolador que no aspira a redimir, aquest mosaic de 1.600 m2 articula els seus espais servidors i servits usant patis de llum natural i de vegetació ascendent que polaritzen les funcions i els moviments al seu entorn. Els espais llisquen, buits i plens, al llarg d’unes franges que, d’una manera aparentment desjerarquitzada, els ordenen al llarg d’un conjunt projectat essencialment des de l’interior, des de la llum i des d’uns colors que es volen psicocromàtics.