El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
Emplaçat a la senyorial rambla de Catalunya, al cor de l'Eixample barceloní, aquest és un dels primers edificis de Sagnier que va gaudir de divulgació internacional: va aparèixer reproduït el 1896 a la prestigiosa Academy Architecture and Architectural Review de Londres, honor que també va compartir la casa Roger Vidal, construïda per les mateixes dates. L'arquitecte, al llarg de la seva carrera, apareix vinculat més vegades amb la família Juncadella, per a la qual va fer diverses feines, com unes quantes cases a la mateixa zona i altres a la veïna localitat d'Esplugues —ja desaparegudes—, un panteó a el cementiri de Montjuïc o la reforma del castell de Montesquiu, al Prepirineu. En aquest edifici d'habitatges Sagnier ens ofereix un exemplar característic de les seves grans mansions de l'Eixample anteriors a l'esclat modernista del 1900, amb les formes severes, les potents mènsules que sostenen els balcons i l'ostentació de materials preuats. La composició de la façana intenta evitar l'efecte de monotonia inherent a aquest tipus de construccions mitjançant la introducció d'elements que li donin varietat, com les franges verticals que l'emmarquen lateralment, les tribunes del pis principal amb les columnes o la diversitat de balcons a les diferents plantes.
A l´interior, un pati cobert conté l´escala reservada a accedir al pis principal, que estava ocupat pels propietaris i, en conseqüència, estava decorat amb mosaics, vidres i fusteria de gran riquesa. Els quatre medallons a la part superior de la façana són obra de Pere Carbonell, amb representacions de les arts. L'any 1918, el mateix Sagnier va afegir un pis a l'edifici, on va conservar els relleus escultòrics i va afegir uns gerros ornamentals.