El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
Aquest edifici és part integrant d'un pla especial de volumetria urbana definit per tres nous edificis emblemàtics per a la ciutat: l'Hotel ME i l'edifici d'oficines D123 d'Hines, realitzades per Dominique Perrault i AIA, i dos edificis d'habitatges, un dels quals és una torre de 80 metres d'alçada, ubicats a la intersecció de l'Avinguda Diagonal i el carrer Pere IV realitzat per AIA per a Castro Construcciones.
El projecte consisteix en la construcció d'un edifici la singularitat del qual rau en la seva alçada i forma. Un volum massís de proporcions rectangulars, que es divideix per la meitat i es desplaça vuit metres en voladís sobre el carrer, creant una terrassa a la banda oposada, dinamitzant la forma de línies pures a través de l'equilibri del conjunt.
La façana envolta l'edifici amb una pell amb línies brillants, que es tanca als laterals a través de vidres negres, i es revela a les cares principals, a través de franges horitzontals mirall, jugant amb les zones de visió i els reflexos interiors i exteriors. Aquesta composició està pensada en una proporció d'opacs-transparències que permet una sensació diàfana a l'interior amb un bon control de la radiació solar des de l'exterior.
Amb una alçada de 51 metres i una superfície construïda total de 19.600 m2, la planta baixa de l'edifici està ocupada per dos locals comercials comunicats amb el soterrani, i per l'accés i el vestíbul del nucli de comunicacions verticals. Les dotze plantes estan íntegrament destinades a funcionar com a oficines.
Plantes diàfanes de 800,00 m2, amb llums de 14 metres, confereixen a l'edifici una òptima flexibilitat funcional i múltiples possibilitats de distribució. Això ha estat possible per utilitzar un sistema de forjat de formigó postensat que ha permès la creació d'uns espais totalment oberts i amplis.
El funcionament bàsic és el de dos nuclis centrals de comunicació vertical, que conté quatre ascensors i dues escales. A cada costat de les escales hi ha els espais on s'ubiquen totes les instal·lacions específiques de planta, juntament amb els muntants i els conductes d'extracció d'aire, així com els serveis sanitaris de cada planta. El sistema de climatització escollit és VRV amb recuperació per poder passar fred o calor dels espais de façana est a l'oest sense cost energètic.
Sota rasant 8.800 m2 ocupats per un aparcament que es desenvolupa per sistema de mitges plantes, en quatre nivells, i té capacitat per a 248 vehicles.
AIA Arquitectura i Instal·lacions, Franco Corada, Virginia Figueras Costa, Joan Carles Navarro Casamitjana, Dominique Perrault, Albert Salazar Junyent
AIA Arquitectura i Instal·lacions, Joan Carles Navarro Casamitjana, Dominique Perrault, Albert Salazar Junyent
Conjunt Hotel Me