El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
La nostra intervenció al Mercat Municipal de Rubí interpreta una forta ambició de remodelació urbanística: el projecte de reforma del mercat i el seu espai adjacent es proposa crear una nova centralitat a la ciutat, un lloc de trobada i de referència.
El mercat existent es situa, de fet, en un lloc estratègic, en una illa de forma triangular de la qual pren la seva forma. A la banda nord d'aquest, prèviament a la intervenció, hi havia una altra parcel·la triangular on s'ubicava la vella escola bressol municipal, degradada i inadequada, que necessitava una reubicació. El projecte proposa alliberar aquest lloc limítrof amb el mercat , deixant-lo com una gran plaça pública que resolgui el desnivell topogràfic d'aquest àmbit a través de diverses plataformes a diferents cotes. Al mateix temps, el projecte proposa girar els accessos del mercat cap a aquest nou espai públic que, a més de vestíbul exterior, es convertirà en la prolongació de l'activitat comercial de l'interior de l'edifici per a fires i esdeveniments comercials puntuals a l'aire lliure.
Aquesta nova orientació del mercat cap a la plaça topogràfica permet pensar en la construcció d'un edifici-façana al llarg de la façana nord, que es destina a les noves dependències municipals i de l'administració del mercat. Així, l'edifici municipal ocupa tot el front i sobrepassa l'alçada del mercat actual, desenvolupant-se en tres nivells i convertint-se en un gran rètol bombat. A la planta baixa, l'edifici incorpora espais comercials lligats al mercat existent, i organitza els accessos principals del mercat i de l'aparcament subterrani.
L'àrea per sota de la plaça s'ocupa amb dos nivells d'aparcament subterrani, connectat amb l'aparcament existent del mercat. El projecte inclou la remodelació de les plantes inferiors existents per tal d'integrar-les en aquests nous nivells d'aparcament, amb la instal·lació de càmeres frigorífiques i espais per a la gestió de residus.
"Hem construït una mena de platja urbana, on la gent s'asseurà a prendre el sol, passejar i jugar. Una nova topografia que permet salvar el desnivell entre el carrer i el nivell d'accés al mercat, una plaça de sorra i paviment. L'edifici, com d'aigua, és un front d'ones, un gran edifici transparent i de color blau, on l'escuma encara brilla. En realitat, pensem en un paisatge marí, de blaus i grisos, i una coberta de colors on l'aigua hauria de tornar a ser protagonista”