El fons documental digital del projecte es focalitza actualment en l’arquitectura moderna i contemporània projectada i construïda entre el 1832 –any de construcció de la primera xemeneia industrial de Barcelona, i de l’estat, que establim com a inici de la modernitat– fins l’actualitat.
El projecte, promogut pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), té l’objectiu de fer més accessible l’arquitectura tant als professionals del sector com al conjunt de la ciutadania per mitjà d’un web que es millora, s’actualitza i amplia el seu fons documental progressivament.
El fons es nodreix de múltiples fonts, principalment de la generositat d’estudis d’arquitectura i fotografia, alhora que de la gran quantitat d’excel·lents projectes editorials històrics i de referència, com guies d’arquitectura, revistes, monografies i d’altres publicacions. Alhora, té en consideració tots els fons de referència de les diverses seus i entitats associades al COAC i d’altres fons provinents d’entitats col·laboradores vinculades als àmbits de l’arquitectura i el disseny, en el seu màxim espectre.
Cal mencionar especialment la divulgació de vasta documentació provinent de l’Arxiu Històric del COAC que, gràcies a la seva riquesa documental, aporta gran quantitat de valuosa –i en molts casos inèdita– documentació gràfica.
El rigor i criteri de la selecció de les obres incorporades s’estableix per mitjà d’una Comissió Documental, formada pel Vocal de Cultura del COAC, el director de l’Arxiu Històric del COAC, els directors de l’Arxiu Digital del COAC, comissionats escollits per les demarcacions del COAC i professionals i d’altres experts externs que vetllen per oferir una visió transversal del panorama arquitectònic present i passat d’arreu del territori.
Benvingut al fons digital més extens sobre arquitectura catalana; una eina clau i exemplar de divulgació i documentació arquitectònica, referent no només local, sinó internacional, en la forma d’explicar i mostrar el patrimoni arquitectònic d’un territori.
Et convidem a ajudar-nos a millorar la difusió de l'arquitectura catalana mitjançant aquest espai obert a l’usuari on podràs proposar-nos obres, aportar o esmenar informació sobre obres, autors i fotògrafs, a més de fer-nos tots aquells comentaris que consideris. Les dades seran analitzades per la Comissió Documental del projecte i gestionades pel nostre equip editorial. Si-us-plau, emplena només aquells camps que consideris oportuns per afegir o esmenar informació.
Mitjançant aquest formulari podràs sol·licitar còpies digitals dels documents dels quals l’Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) en gestiona els drets d'explotació dels autors, a més d’aquells que es trobin en domini públic. L'Arxiu Històric del COAC és un dels centres de documentació més importants d'Europa, que custodia els fons professionals de més de 180 arquitectes, l'obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l'arquitectura catalana. Un cop realitzada la sol·licitud, l'Arxiu Històric del COAC et farà arribar una estimació del preu de la teva sol·licitud, variable en cada casuística de drets, ús i finalitat.
RESTAURACIÓ DE L'ERMITA DE LA MARE DE DÉU DEL CASTELL
La Restauració s'ha d'abordar, per motius econòmics, en diferents fases, entre el 2010 i el 2012. És una actuació de mínims, sense cap pretensió de deixar petjada. Es van eliminar els recrescuts de reparacions modernes a la coberta, es van recuperar els nivells originals de coberta, reforçar l'estabilitat dels murs, es va reparar el paviment interior, tornar a obrir les finestres romàniques i la porta original. Tots aquest treballs es van dur a terme amb técniques constructives i materials respectuosos amb l'edifici (es van fer servir els mateixos materials) i, amb cura i presició, s'ha intentat retornar l'edifici al seu estat original i ideal. La única actuació a l'edifici ex-novo, és la de l'obertura d'una finestra al costat de l'altar, on hi havia al seu temps, una capella; aquesta es va enfonsar i va deixar un enderroc amb un mur cec de paret. S'hi ha practicat una obertura, calculada de forma que il·lumina l'altar al migdia.
L’ermita de la Mare de Déu del castell de Sant Llorenç de Montgai disposa de la protecció de Bé Cultural d’Interès Nacional. Es tracta d'un temple d'una sola nau de planta rectangular amb un absis semicircular a llevant. La nau està coberta amb volta de canó lleugerament apuntada reforçada per dos arcs torals que descansen sobre pilastres i que divideixen el tram de la nau en dos espais idèntics.
La porta d'accés situada al mur de ponent, es troba desplaçada de l’eix central i està resolta amb arc de mig punt adovellat. Es conserven tres finestres, situades a l’absis i al mur sud, i una altra situada al mur de ponent, geminada amb una columna amb base, fust octogonal i capitell esculturat, que sembla haver estat reaprofitada d'una altra construcció. A la façana sud es distingeix una arcada apuntada que obriria cap a una capella lateral, de la qual no se’n conserven traces.
El perímetre exterior de l’ermita presenta una cornisa superior motllurada, que a la façana principal marca la coberta de dues aigües. A la vessant sud de la coberta hi ha un campanar d'espadanya de doble obertura amb arcs de mig punt i teulada plana.
L’objectiu de la restauració ha estat garantir la funcionalitat de les cobertes per evitar filtracions d’aigua i restaurar l’espai interior de l’ermita. L’obra recupera el nivell original de la coberta de la nau i restaura la coberta de l’absis, façanes i interior de l’ermita a través d’una actuació mínima. Els criteris d’intervenció es basen en la consideració del que descriu la llei de patrimoni i en actuacions respectuoses, integradores de les tècniques i materials constructius tradicionals, utilitzant materials del propi edifici, de la zona i compatibles amb l’edifici i el medi ambient, garantint la conservació de les característiques de l’edifici.
IANUA Arquitectures, Núria Laplaza Faidella, Mercè Manonelles Montero, Xavier Solans Lugones
IANUA Arquitectures, Núria Laplaza Faidella, Mercè Manonelles Montero, Xavier Solans Lugones