El Grup Escolar Baixeras es troba ubicat a l'illa del districte de Ciutat Vella delimitada pels carrers Salvador Aulet, Sots Tinent Navarro, la Via Laietana i la Plaça Emili Vilanova. Disposa de façana exterior que afronta a la Via Laietana, al carrer Salvador Aulet i al carrer Sots Tinent Navarro. L'accés principal és pel carrer Salvador Aulet.
Aquest edifici d'ús escolar està situat com a final d'illa amb una parcel·la delimitada per una angle agut. El projecte situa l'escala principal en aquest angle per regularitzar la resta de les plantes i aprofitar-les millor per aules.
Consta de soterrani, planta baixa i quatre plantes pis. La planta baixa es desdobla per absorbir el desnivell entre els dos carrers oposats, apareixen dos nivells de finestres en aquesta planta.
La composició de les façanes presenta dues concepcions: més regularitat en els dos pisos superiors que en els inferiors. Així, a la part superior es tracen ritmes equidistants de finestres d'arc de mig punt i rectangulars sense decoracions, mentre que les plantes inferiors respecten la correspondència vertical d'obertures però es componen per àrees de finestres: grups de sis finestres agrupades en contrast amb grups de dues, d'estètica classicista.
A la planta baixa, el parament de la façana és de revestiment continu que representa carreus disposats regularment. A la resta de plantes, el mateix revestiment dibuixa una retícula que genera uns rectangles ocupats per grans esgrafiats on apareixen àngels i elements vegetals i florals.
Remata l'edifici una gran cornisa classicista amb permòdols de gust noucentista. La teulada és plana amb terrat que s'aprofita com a zona de joc. El perímetre del coronament es soluciona amb pedestals de motllurat clàssic combinat amb reixa metàl·lica. Aquests pedestals havien servit de base per uns gerros de terracota molt vistosos avui retirats.
Artísticament cal destacar la sensibilitat demostrada en la decoració de les façanes, sobretot en el esgrafiats. La seva ornamentació recull elements formals de l'arquitectura tradicional catalana dels segles XVIII i XIX, com són les terracotes i els esgrafiats esmentats. Cal ressenyar una escultura en honor a Àngel Baixeras, benefactor de l'escola, realitzada en pedra per Francesc Canyelles i Balaguerí.
El nom de l'escola ve de l'arquitecte i financer, Àngel Baixeras, que va donar diners per la construcció de l'escola. També es dóna la coincidència que va ser ell el que redactà el Projecte per obrir la Via Laietana, unint l'Eixample amb el port tal com Cerdà la va idear. En honor a aquesta generositat, la Mancomunitat de Catalunya afegí un grup escultòric a la cantonada de Via Laietana amb Salvador Aulet a l'alçada del primer pis. Les terracotes i els esgrafiats, van ser realitzats per Francesc Canyelles i Balaguerí, autor també de la part pictòrica interior.
Aquesta construcció suposa un clar exemple d'arquitectura noucentista, amb inspiracions clàssiques i mediterrànies. Les edificacions per a escoles van esdevenir de gran importància història a causa de la gran atenció que les autoritats de la Mancomunitat van donar a l'educació. Va ser el primer Grup Escolar impulsat per la Mancomunitat de Catalunya per pal·liar el dèficit d’escolarització i l’analfabetisme. L’escola disposà de zona d’esbarjo en el terrat; aules amb llum directa; biblioteca, etc., responent a la renovació pedagògica,
La seva importància política i estratègica també queda palesa en l'amplitud i presència urbana dels edificis, situats a llocs molt preeminents de la ciutat, i pels recursos emprats en l'arquitectura.